Odlingsyta
Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry
Listed by: Grow Gothenburg

EcoAgroforestry re-creation Center:

The EcoAgroforestry re-creation Center (EAC) (EAC) i Göteborg kommer att vara en av Nordenss första Agroforestry Centers samt ett nav för ekoturism, som med sin placering längs en viktig europeisk vandringsväg. Planerna är att skapa både kommersiell grönsaksodling (Market gardens), ett växthus och ett café som säljer de lokala råvarorna, samt ett agroforestry-system med frukt-, bär- och nöt-träd som integreras med betesdjur för att bygga matjordslagret – och eco-cabins (tiny houses) som smälter in i landskapet för lokal ekoturism. Läs mer om EAC här: www.ecoagroforestrycenter.org/

EAC-gruppen söker nu odlare och entreprenörer för att vara en del av projektet och erbjuder från 500-1500 kvm i ett första steg och upp till 4-7 hektar jordbruksmark på lång sikt.

Om odlingsytan:

Med ett total markområde på 27 hektar innehåller området stora öppna fält, majestätiska kullar och dalgångar, vackra skogspartier och slingrande vägar längs Lärjeånfloden (som ingår i en nationell och europeisk vandringsväg). Marken i EcoAgroforestry Re-creation Center hyrs från Göteborgs stad, av en grupp ideella företag som skapar ett utbildningscenter för agroforestry och social integration.

Den mest tillgängliga delen av området är ett potentiellt odlingsområde på cirka 2000 kvm i området närmast busshållplatsen, som går att nå på cirka 18 min bussresa från Centralstationen. I detta område som man kan se på bilden nedan kommer det att finnas möjlighet att odla tillsammans med EAC-medlemmarna i ett gemensamt växthus för att förlänga säsongen. EAC kommer också att odla i denna del av området på lång sikt men erbjuder en stor yta på alltifrån 500-1500 kvm till en eller flera kommersiella bönder i ett första skede. Planen är också att bygga ett café här för att sälja de lokala produkterna eller sälja krukväxterna eller sticklingar från växthuset till allmänheten, eftersom detta område kommer att bli tillgängligt för många att nå via kollektivtrafik. EAC söker kommersiella odlare, gärna med ett pedagogiskt eller socialt fokus som gärna deltar i deras verksamhet med lokala skolor etc.

Concept sketch of the area of  total 27 ha of land.

Området ligger nära såväl Angered och Bergsjön. Längre ner mot Lärjeån och på andra sidan av vattnet finns ytterligare 3 potentiella områden till gården på cirka 3000-4000 kvm totalt, var och en runt 1000-2000 kvm stor som kan passa andra typer av jordbruk såsom frukt- och bär. Även på andra sidan floden finns stora områden på 4-7 hektar jordbruksmark som lämpar sig för djurhållning såsom får eller grönbeteshöns/kyckling – men här måste infrastrukturen och vägarna först etableras.

Mer om projektet och odlingsytan kan du se i videon nedan:

Finansiering & inkubator:
Det finns också en möjlighet för finansiering du är intressant att driva regenerativt jordbruk här på denna odlingsytan. Det finns en tävling och inkubator där 1-4 lag runt om i EU kommer att kunna tävla om finansiering på 100 000 euro (cirka 1 miljon kronor). Genom att delta i denna tävling – som öppnar den 15 september och sluta den 15 december 2018 kommer du också att vara kunna få feedback från Richard Perkins (en pionjär inom regenerativ och liten skala lönsam jordbruk). Finansieringen till vinnarna kommer att utbetalas under 3 år och då är tanken att vinsten som genereras under de kommande tre åren kommer att göra det möjligt att betala tillbaka pengarna. Således kommer du att ”pay it forward” och finansieringen eller ”lånet” du betalar tillbaka under dessa 6 år kommer att hjälpa andra regenerativa jordbruksföretag att växa runt om i världen. Mer information om tävlingen finns på: www.startregenerativeagriculture.com

Om organisationen:
Gruppen bakom EAC-organisationen som hyr ut landet är non-profit ”Planta Panta Tree International” och ”Hope for Sustainable Forest” och de samarbetar med TidsNätverket i Bergsjön och många andra aktörer. EAC är också en del av nätverket ”Stadslandet Göteborg”, som syftar till att överbrygga klyftan mellan stad och landsbygd, inklusive många partner som kommunen, forskare och många lokala stads- och lantbruksföretag och företag.

Hyra
Mer information om hyran kommer att ges snart. Anmäl ditt intresse för att få all information en gång släppt.

Ansök till denna odlingsyta i god tid – för du skall ha en chans att också utveckla ett designförslag och affärsplan innan tävlingens deadline 15 December. 

Nuvarande användning Lantbruk
Plats Offentlig
Land yta 2000 m²
Hyra Info kommer snart KR
Markägare Kommunen
Avtal Säsongsvis
Passar bäst Djurhållning, Frukt och bär, Rehabilitering, Pedagogisk odling, Grönsaker, Kommersiell odling
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry
  • Stor odlingsyta – för grönsaksodling och agroforestry

Tjänster

Infrastrukturen som växthus mm behöver finansieras av EAC tillsammans med odlingsföretaget - eller var och en för sig. Finansiering kan ske genom denna tävling eller andra medel.
Erbjuder boende? Nej
Vatten? Yes
Sanitära anläggningar? Yes
Tillgängliganpassad? Yes
Verktyg och tjänster Växthus, Verktygsförråd

Please login or register to apply to this farm.