Nyheter

Synliggör din stadsodling på kartan!

By Grow Gothenburg

Driver du en stadsodling och söker medlemmar eller vill nå ut med ett event? Lägg upp din odling på Grow – en plattform och karta för stadsodling. Här kan du lista din odlingsförening eller odlings-företag och hitta medlemmar, volontärer eller kunder – och sprida era odlings-kurser och events.

Vi samlar odlingsrörelsen på en platform. Bli en del av den du också!

Du vet väl att du inte bara kan dela odlingsyta på GrowGbg utan även synliggöra din existerande odling på kartan?

Här kan du lista din odlingsförening eller stadsodlings-företag och berätta om ni söker medlemmar och volontärer eller ordnar kurser. Du som odlar till försäljning kan informera om var och hur kan man köpa det ni odlat samt länka till hemsida och försäljningskanaler. Du kan även lista ditt event eller kurs kopplat till din odling så den dyker upp i vår kalender online och i vi kan sprida ordet i våra kanaler och kommande nyhetsbrev.

 

Varför dela odling eller event på Grow-kartan?

På GrowGbg samlas odlingsrörelsen på en karta och din odling blir synlig för både odlingsintresserade invånare och besökare/turister med intresse av stadsodling i Göteborg med omnejd. Din odling blir sökbar på kartan och syns ofta högt upp i sökmotorer. Kanske hittas din odling av någon som annars inte hade hört talas om dig och er odling.

5 anledningar att dela sin odling på Grow:

 1. Nå ut till din lokala odlings-community:

  Med en vision att få odlingsrörelsen att växa och samla den på en plats når vi ut till tiotusentals odlingsintresserade varje år. Att dela din odling eller ditt event är dessutom HELT GRATIS!
  Din sida på Grow blir som en hemsida i miniformat där du kan informera om vad ni gör och länka till andra viktiga sidor. Er odling kanske inte har en egen hemsida så varför inte använda growgbg.com/dinstadsodling ?

 2. Annonsera att ni söker nya medlemmar eller volontärer:

  Ni syns då i sökresultat för de som söker volontärplatser eller vill bli medlem i en förening, och intresserade personer kan kontakta er genom ett anpassat formulär. Din sida på Grow kan därmed fungera som en plattform för att ta emot ansökningar eller förfrågningar och välja ut rätt odlare enligt dina kriterier.

 3. Säljer du det du odlar? Berätta var och hur man köper din mat!

  På Grow gör vi det enkelt att hitta vilka lokala odlare som säljer grönsaker. Länka till valfri hemsida och informera om dina försäljningskanaler. Kanske säljer du andelskassarar eller via en lokal REKO ring eller utlämningsplats.

 4. Annonsera din kurs eller event:

  Lägg upp ditt event under ”mina aktiviteter” så dyker det upp i GrowGbg’s online-kalender. Kanske arrangerar ni kurser och studiebesök för att sprida kunskap, skapa nätverk eller en extra intäkt till er förening. Vi hjälper gärna till att sprida ordet i våra kanaler och kommande nyhetsbrev.

 5. Informera om dina tjänster och öppettider:

  Du kan berätta på plattformen om dina olika tjänster. T.ex. så kan du informera om att din stadsodling finns tillgänglig för studiebesök, att ni ger föreläsningar och vilka tider du tar emot besökare på plats. Besökare kan sedan kontakta dig med förfrågningar om att boka studiebesök, föreläsning etc. Som medlem i nätverket kan du också visa upp din stadsodling på en Stadsodlingssafari® som lockar deltagare varje år världen över och många besöker kartan för att lära känna stadens odlingar.

 

Ta upp mobilen och hjälp rörelsen växa – lägg upp din odling idag!

Men hur gör man då? Jo det är busenkelt. Såhär gör du:

Dela din odling eller event i tre enkla steg:

 1. Lägg upp en annons

  Det är gratis och enkelt att lägga upp din odling och eller ditt event som en annons på GrowGbg.com – och kostar inget. Använd din dator eller mobil för att skapa ett konto eller logga in på www.growgbg.com. Klicka på “Lägg upp odling” eller “Lägg upp aktivitet” i din profil. Lägg upp din annons och beskriv din odling med en kort rubrik, text och lämpliga bilder. Du kan även berätta specifikt om era tjänster som att ni säljer grönsaker eller ordnar kurser och bjuder in till arbetsträffar. När du lägger du upp en kurs eller ett event kan du även berätta om datum, plats och förkunskaps-krav.

   

 2.  Vi publicerar och sprider ordet

  Vi går igenom och publicerar din annons och meddelar dig så fort din odling eller ditt event är publicerat. Ett urval av odlingar och events lyfts även upp i vårt nätverk och på sociala medier för att sprida ordet om vad som händer till vår community.

 3. Få kontakt med intresserade odlare eller kunder

  När din odling eller kurs är publicerad kan odlingsintresserade eller kunder skicka meddelande och förfrågningar eller ansökningar med lite mer information om sig själva, utbildning, erfarenhet och intressen. Det är upp till dig att bestämma vilka odlare du vill välja ut – om du söker medlemmar eller volontärer. Kanske söker du rent av en kollega/anställd. Du kan även få hjälp av GROW med ett kösystem och urval.När du har valt en odlare kan du boka in ert första möte och börja odla tillsammans.

Nedan kommer en länk till att lägga upp odling eller event. OBS: Du måste vara inloggad och skapa ett konto först för att länken skall fungera.

Klicka här för att lägga upp din odling.
Klicka här för att lägga upp ett event.

 

Stadsodling samlad på en karta. Utforska odlingsrörelsen i Göteborg och andra orter. Eller kartlägg stadsodlingar i din stad.

 

Vad är skillnaden på odling och odlingsyta?

 • När du delar en befintlig odling på Grow, den rosa kategorin, visar du att din odling redan är igång och i annonsen har fler valmöjligheter – här kan du informera om vad ni odlar, möjligheter att volontärarbeta eller köpa grönsaker från odlingen. Kryssar du i att ni säljer grönsaker eller tar emot medlemmar och volontärer så syns er odling i sökresultatet när odlingsintresserade söker efter odlingar att delta i eller handla från.
 • Delar du odlingsyta, den gröna kategorin, visar du att du har mark att erbjuda för andra att odla på. Listar du en odlingsyta så syns den i sökresultat för odlingsintresserade som söker odlingsmark. Du som driver en existerande odling eller har en gård med mark som är på jakt efter fler som kan odla på plats kan mycket väl lista er annons i kategori ”odlingsyta”.

 

Läs mer om att dela odlingsyta i här i ”Hur funkar det”.

Var med och kartlägg odlingsrörelsen i din stad!

Kartan och plattformen startade i Göteborg, men du kan lista din odling oavsett var du bor och vi kommer. Det finns en del enskilda kartor över stadsodlingsrörelsen, t.ex. Stadsodling Malmö som gör ett fin arbete – men alltför ofta bygger dessa kartor på att en admin lägger in alla odlingar och det är svårt att få kartan att hålla sig uppdaterad. Vi vill låta karta byggas underifrån, från gräsrötterna, och bjuder in alla er som vill samla odlingsrörelsen på en plats. Använd Grow som ett verktyg för att engagera odlingsrörelsen i din stad! Tillsammans kan vi kartlägga odlingsrörelsen över hela landet och göra det enklare att hitta sin närmaste stadsodling!

Kontakta gärna oss om du vill sprida plattformen till din stad så kan vi ge dig stöd under resan.

Varma hälsningar,
Grow Gbg teamet